De zon speelt de hoofdrol in de kalender van de Très Riches Heures. De zonnewagen van Apollo met zijn gevleugelde paardenspan domineert de 12 afbeeldingen. De zomerzonnewende speelde een belangrijke rol in het leven van de middeleeuwer. Daarom wordt de expositie Universum Van Lymborch verlengd tot 20 juni 2024, de langste dag van dit jaar.
We weten tegenwoordig meer van de kosmos dan ooit tevoren, en zijn in staat om door middel van moderne apparatuur het heelal zeer gedetailleerd waar te nemen. Dat was echter geen vanzelfsprekendheid voor de tijdgenoten van de gebroeders Van Lymborch. Hoe beleefde de middeleeuwer dit universum?
In de expositie Universum Van Lymborch wordt afgerekend met het idee dat de middeleeuwers nauwelijks kennis hadden van de kosmos en dat zij niet beter wisten dan dat de aarde een platte ronde schijf was. De afbeeldingen van de gebroeders Van Lymborch tonen aan dat ze kennis hadden van astronomische instrumenten waarmee ze de sterrenhemel konden onderzoeken. De religieuze jaarkalender werd nauwkeurig samengesteld. Vooral de verspringende datum van Pasen moest ruim van tevoren worden vastgelegd en de baan van zon en maan speelden daarin een centrale rol.
Centraal in de expositie staan een drietal authentieke 13e tot 15e eeuwse kalenders en de eerste grote klus van de gebroeders Van Lymborch, de Bible Moralisée die ze voor Filips de Stoute, hertog van Bourgondië, vervaardigden. Lees hier meer of reserveer uw bezoek.