Maelwael Van Lymborch Huis
Educatie
Nijmegen | 9 tot en met 12 september 2025 (onder voorbehoud)
Tijdens de scholendag ligt het accent op kunst en ambacht en op het gebruik van duurzame ambachtelijke producten uit de natuur. De educatieve activiteiten vinden in Nijmegen plaats in en rond de Bastei, het Maelwael Van Lymborch Huis en in het Valkhofpark, waar eens het grootste kasteel van Nederland stond.
Op één van de ochtenden krijgen leerlingen drie afwisselende activiteiten aangeboden in groepen van max. 15 leerlingen. Leerlingen gaan tijdens de activiteiten vooral zèlf aan de slag. Creativiteit, zelf ontdekken en ervaren staan centraal.
Professionele kunstenaars en ervaren museumdocenten geven verschillende workshops waarbij tijdloze thema’s in een middeleeuws jasje worden gestoken. Zoals fabeldieren tekenen, kalligraferen, kruidenboter maken, soldatentraining en middeleeuwse muziek maken. Daarnaast breng je wellicht een bezoekje aan de middeleeuwse kelder van het kasteel of het familieatelier van de familie Maelwael van Lymborch, schuif je aan bij een bijzonder middeleeuws diner in de Bastei, leer je de kunst van het verdedigen of schiet je met echte kruisboog!
Over de vorige scholendagen waren de leerlingen en leerkrachten zeer enthousiast. Scholen hebben aangegeven dat ze zeker zullen deelnemen aan een volgende editie. Naast de inhoudelijke meerwaarde van het programma, vormt het tevens een leuke start van het nieuwe schooljaar en bevordert het de groepsvorming tijdens De Gouden Weken!
De scholendag is geïnspireerd op het levensverhaal en de leefwereld van de drie gebroeders Van Lymborch – Herman, Paul en Johan – in hun geboortestad Nijmegen rond 1400. In die periode was Nijmegen een van de rijkste en belangrijkste steden van Nederland. De drie broers maakten al op heel jonge leeftijd een bliksemcarrière aan het Franse hof. Ze behoorden tot de grootste kunstenaars van hun tijd!
Hier lees je meer over het leven van de gebroeders Van Lymborch.
Het Valkhof in Nijmegen is omgeven door een bijzonder groen achterland: de middeleeuwer was niet anders gewend! Zijn leefomgeving werd direct bepaald door de seizoenen en door wat het land in zijn directe omgeving hem kon leveren. Duurzaamheid en het gebruik van natuurproducten was in die tijd nog geen keuze, maar de realiteit van elke dag voor iedereen. Immers, de middeleeuwer wist wat in de natuur bruikbaar was. Hij gooide bijna niks weg en hergebruikte alles tot het echt helemaal op was. De middeleeuwse schilder paste in die traditie en maakte zijn eigen pigmenten uit planten en bloemen of het as uit de haard, maalde stenen en gebruikte eigeel als bindmiddel.
Data: dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 september 2025 (Onder voorbehoud)
Locatie: op en rond het Valkhofpark, Maelwael Van Lymborch Huis en de Bastei
Tijden: 9.15-12.30 uur (inloop vanaf 9.00 uur)
Doelgroep: leerlingen van groep 5 t/m 8.
Groepsgrootte: maximaal 15 leerlingen plus een begeleider per groepje (klassen kunnen zich opsplitsen).
Kosten: volgt nog.
Meer informatie?
Mochten er vragen zijn, neem gerust contact op met martine@maelwaelvanlymborch.nl
In april is hier meer informatie te vinden en kun je je school aanmelden.
Mochten er vragen zijn, neem gerust contact op met martine@maelwaelvanlymborch.nl.
St. Jacobusschool