BEELDENSTORMEXCUSES VAN THOMAS VAN LUYN

Als afsluiting van het project Ongekend werkten de Stevenskerk, de erfgoedaanjagers en het Gebroeders van Lymborch Huis intensief samen met cabaretier Thomas van Luyn om een gemeenschappelijk laat-middeleeuws verhaal te presenteren. Vrijdag 27 oktober 2023 was het zo ver.
Deze vraag bracht Thomas op het idee om excuses aan te bieden voor de beeldenstorm, die hoogstwaarschijnlijk in de Stevenskerk een eind heeft gemaakt aan vele kunstwerken van de kunstenaarsfamilie Maelwael Van Lymborch die immers ook wanden beschilderden en beelden maakten.
Met zijn satirische excuses voor de beeldenstorm wist Thomas van Luyn op een gevatte manier de verbinding te leggen tussen de verdwenen kunst van de familie Maelwael-Van Lymborch en de witgekalkte St. Stevenskerk in Nijmegen. Het iconoclasme werd door van Luyn in een vlot historisch betoog op de hak genomen en hij eindigde met de vraag wat zouden die gebroeders Van Lymborch nu van hun geschonden Stevenskerk vinden?

Gebroeders van Lymborch
120 abonnees
Preview: Thomas van Luyn zegt sorry

Bekijk deze video op www.youtube.com

Met een onverwachte knal werd de kerk ineens donker en daar verschenen de drie gebroeders, met kaarslicht zoekend naar de verdwenen kunst van hun tijdgenoten. Op hun wanhopige uitroep, ‘waar is toch de kunst van onze broeders’, verschenen vanachter uit de kerk een twintigtal middeleeuwse ambachtslieden die hun jammerklacht beantwoorden met droevig gezang. En als bij toverslag verscheen hun verdwenen kunst weer, vol kleur en beweging geprojecteerd op de kale witte muren. Voor het het eerst in 457 jaar kreeg de sobere protestantse Stevenskerk haar middeleeuwse uitbundigheid terug.
Uiteindelijk nam Marcel van Roosmalen op haast satanische wijze de excuses van Thomas in ontvangst.
Een reactie uit het publiek: “Het was een geweldige voorstelling met een Thomas van Luyn die een scala aan emoties opriep.”
Het optreden van Marcel van Roosmalen muntte uit in een ironie die in je ziel kraste.
Héél bijzonder, deze voorstelling, helaas maar eenmalig!
Lees hier de recensie in dagblad De Gelderlander en de aankondiging die al gelijk de nodige discussie opriep.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH